• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Американските военни възлагат договори за задвижване на ядрени космически кораби

Американските военни възлагат договори за задвижване на ядрени космически кораби

54 прегледа

Американските военни възложиха два договора за разработване на ядрено космическо задвижване с цел орбитални прототипи да летят до 2027 г., предава independent.co.uk

Отделът за иновации в отбраната на Пентагона , който работи за прилагане на търговски технологии при военни проблеми, възложи договорите на Avalanche Energy и Ultra Safe Nuclear, и двете от Сиатъл Вашингтон.

Те ще предоставят „решения, които дават на малките космически кораби възможността да маневрират по желание в цис-лунното пространство и да позволят полезни товари с висока мощност, които ще подкрепят разширяването на космическите мисии на Министерството на отбраната (DoD)“, се казва в изявление . Терминът „цис-лунен“ се отнася до пространството между Земята и Луната и орбитата на Луната.

„Усъвършенстваните ядрени технологии ще осигурят скоростта, мощността и отзивчивостта за поддържане на оперативно предимство в космоса“, каза в изявлението майор Райън Уид, програмен мениджър на ядреното задвижване и мощност на Пентагона.

„Ядрените технологии традиционно са били разработвани и управлявани от правителството, но ние открихме процъфтяваща екосистема от търговски компании, включително стартиращи предприятия, които правят иновации в космическата ядрена енергия.
Ultra Safe Nuclear проучва следващо поколение форма на радиоизотопна батерия, която използва разпадането на радиоактивни изотопи, като америций-241 или плутоний-238, за генериране на електричество.

Подобни технологии осигуряват електричеството за мисии на НАСА в дълбокия космос, като космическите кораби Voyager, Cassini и New Horizons. В изявлението се казва, че технологията на Ultra Safe Nuclear може да даде 10 пъти по-голяма мощност от съществуващите радиоизотопни системи.

Междувременно Avalanche Energy разработва компактен термоядрен реактор, който нарича Orbitron.

Сливането е същата термоядрена реакция, която протича в Слънцето, където водородните атоми се притискат заедно под огромно налягане, за да образуват хелиеви атоми. Това освобождава повече енергия от ядреното делене, верижна реакция, разделяща големите атоми на тежки елементи като урана, и която захранва съществуващите атомни електроцентрали на Земята.
Avalanche Energy отбелязва на уебсайта си , че повечето изследвания на термоядрен реактор досега са разчитали на масивни машини и че нито един дизайн досега не е произвеждал повече енергия, отколкото консумират.

Ако бъде успешен с техния прототип, или Avalanche Energy Orbitron, или Ultra Safe Nuclear radioisotop батерия може да захранва ядрен електрически космически кораб. Такъв космически кораб би използвал тласкаща технология, подобна на съществуващите спътници, където електричеството се използва за ускоряване на заредените пропелентни частици от тласкащото устройство за генериране на тяга.

Тласкачите генерират по-ниска тяга много ефективно и така могат да позволят на космически кораб да се изгради до много високи скорости с течение на времето, като използва много по-малко гориво от химическите ракети.

Използването на ядрени, а не слънчеви или други източници на енергия може да позволи на тласкачите да работят по-ефективно, по-дълго и при липса на изобилие от слънчева светлина.

Orbitron може да послужи и като основа на ядрен топлинен космически кораб. Вместо просто да генерира електричество, ядреният реактор на такъв космически кораб генерира тяга чрез нагряване на течно гориво, като течен водород, което след това излиза от двигателя, произвеждайки същата висока тяга, но два пъти по-ефективно, както химическите ракети.

„Химическите и базираните на слънчева енергия системи няма да осигурят необходимата мощност за бъдещи мисии на Министерството на отбраната“, каза майор Уийд в изявление.

Не само американската армия се интересува от ядрени задвижващи системи. През 2021 г. НАСА, в партньорство с Министерството на енергетиката на САЩ, възложи договори на няколко компании – включително Ultra Safe Nuclear Technologies – за изследване на технологиите за ядрено задвижване.
С плановете си да изпрати хора на Марс през 40-те години на миналия век, НАСА се интересува от намирането на начини да съкрати времето за пътуване на астронавтите на Марс, а ядреното задвижване може да съкрати тригодишната мисия за пътуване до близо две години.

„Ние проучваме опциите за ядрено електрическо и ядрено топлинно задвижване за мисии на Марс с екипаж“, каза в изявление ръководителят на портфолиото на НАСА в дирекцията за космически технологии Антъни Каломино . „Всяка технология има своите уникални предимства и предизвикателства, които трябва да бъдат внимателно обмислени при определянето на крайното предпочитание.“

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top