Ангел Стефанов: Децата няма да имат площадки в този мандат

„Децата няма да имат площадки за игра в този мандат“, заяви кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов на общественото обсъждане по проблемите с липсата на ресурси вчера.

Проблемът с лошото състояние на детските площадки и пространствата за игра в София е дългогодишен и все още няма дори видими признаци за опити за решаването му. На срещата присъстваха кметовете на всички столични райони като бяха разграничени следните основни проблеми: липсата на ресурс за поддържането и изграждането на нови, безопасни и отговарящи на съвременните стандарти детски площадки; липсата на общински терени за пространства за детски игри; дисбаланси в разположението на площадките по квартали и в предназначението им по възрастови групи; лоша околна инфраструктура и т.н.
Отбелязано бе, че контролът за поддръжката, ремонта и строителството на нови площадки се осъществява от Столична община (СО) и от районните кметове, като кметовете са с ограничени правомощия и с ограничен бюджет.

Реферирайки към обявената нова програма, Стефанов изтъкна, че още през април миналата година е поискал от Столична община 40 000 лв. за реновиране на 4 площадки и изрази недоумение, че чак сега председателят на Столичния общински съвет (СОС) съобщава че има готова програма за 150 площадки. „Той се сеща днес (10 януари 2023 г.), когато правим това събитие, да обяви тази програма“, коментира Стефанов. Кметът на „Овча купел“ изрази резерви и по отношение на обявените източници за финансиране на програмата – от държавния бюджет, от приватизационния фонд на Столична община, т.е. че ще трябва да се продават общински земи и от европейски програми и проекти, за което, според него, ако е имало такава възможност, би трябвало да бъде експлоатирана.

Общата констатация бе, че около 2/3 от детските площадки в столицата са за ремонт, но пари за тях така и не се намират. Гражданите на отделните райони опитват сами да се справят с решението, събирайки пари и обновявайки площадките, но това не е достатъчно. В крайна сметка по-голямата част от съоръженията са общински и тяхната поддръжка е задължение на общината.

Снимка: actualno.com

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?