• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Андрей Гюров се оттегля от битката за БНБ

Андрей Гюров се оттегля от битката за БНБ

70 прегледа

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ. Това съобщи самият той в профила си в социалната мрежа Facebook.

„Преди няколко седмици приех да бъда номиниран от парламентарната група на “Продължаваме промяната” за управител на БНБ. Това не е просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата. Такава ще се случи само ако централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни.
След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия“, обяснява той.
Гюров допълни, че утре ще направи всичко необходимо за изтеглянето на кандидатурата му.
„При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, заключи той.
А премиерът Кирил Петков обясни, че ще информира коалиционния съвет за решението на Гюров. Той подчерта, че ПП няма да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански.
ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top