• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Април е изпълнен с празници: Това са датите

Април е изпълнен с празници: Това са датите

87 прегледа

Април тази година е изпълнен с празници. Тази година Великден е на 24 април. Цветница през 2022 година е на 17 април (неделя), а Лазаровден е на предишния ден – 16 април.

Двата празника Лазаровден и Цветница винаги вървят „ръка за ръка“ в съботата и неделята една седмица преди Великден. На този ден Исус е влязъл в Йерусалим и бил посрещат от народа с цветя и палмови клонки. В България използваме върбови клонки поради дефицит на палмови. Клонките се благославят в църквата и се окичват по вратите на домовете.

Обичаите на Цветница. Как се отбелязва празника?
Най-популярния обичай в празнуването на Цветница е свързан с върбовите клонки. Когато идва в Йерусалим, Исус е посрещнат от тълпата с палмови клонки.

В българските традиции по разбираеми причини се използват не палмови, а върбови клонки. Те се благославят и раздават на празничните литургии в църквите и след това се окичват вратите на домовете. По този начин показваме, че приемаме Исус Христос за цар.

Впрочем Цветница често се нарича и Връбница. Други наименования на празника са Вая, Цветна Неделя, Куклин ден. В западните християнски църкви е известна като Palm Sunday или Палмова Неделя.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top