• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Безплатен ток в Белгия: Силният вятър “свали” цената до -30 евро

Безплатен ток в Белгия: Силният вятър “свали” цената до -30 евро

42 прегледа

Цената е достигнала отрицателна стойност заради силния вятър за около 9 часа. В Германия цената на електроенергията също е паднала драстично, но не е достигнала отрицателни стойности.

За няколко часа в Белгия цената на тока стана отрицателна, съобщиха местни медии. Явлението се дължи на преминалата през страната в последните дни буря и силния вятър, който тя донесе.

В неделя токът в страната е бил безплатен заради свърхпроизводството от вятърните генератори в Северно море и по крайбрежието, съобщава БТА. За девет часа цената на тока на борсата на едро е била отрицателна в нощта на събота срещу неделя.

В един момент цената е достигнала -30 евро за МВт/час. Обяснението е в съчетанието на няколко фактора – вятър с пориви със скорост до 90 км/час, свръхпроизводство и слабо потребление в нощните часове, поясняват медиите.

Цените днес са се върнали в по-обичайните напоследък равнища до 188 евро за МВт/час. Отбелязва се, че в съседна Германия цената на тока също временно е спаднала рязко – до 0,12 евро – но не е достигнала отрицателни стойности.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top