• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Безплатни прегледи за ендометриоза ще се извършват в АГ „Света София“

Безплатни прегледи за ендометриоза ще се извършват в АГ „Света София“

63 прегледа

От утре, 1 март, общинска Първа АГ болница „Света София“ ще извършва безплатни прегледи за ендометриоза, съобщи stolica.bg. Лечебното заведение участва за поредна година в кампанията на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Месец март е обявен за Световен месец на борба с еднометриозата.

Прегледите ще се провеждат от д-р Томи Попмарков и от д-р Огнян Димитров, всеки вторник и четвъртък от 11:00 до 12:30 ч. Кампанията ще се проведе през месеците март и април. Записванията стават на тел. 02 4470 230, в дните от понеделник до петък от 10.00 до 13.00 ч.

Ендометриозата е състояние, при което клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката) се разпространяват извън матката, причинявайки хронично възпаление и сраствания. По неизяснени причини тези клетки мигрират на други места в тялото, оформяйки ендометриозни лезии, които кървят в синхрон с хормоналните промени в тялото. Подобни огнища могат да се открият не само по репродуктивните органи, но и в областта на дебело черво, пикочен мехур, тазовата стена, в редки случаи и извън тазовата кухина, дори в белите дробове.
Една от 10 жени в репродуктивна възраст в световен мащаб страда от ендометриоза, сочат данни на фондацията. Въпреки това информацията за заболяването е малка, а то се диагностицира трудно. Много жени не разбират с години какво не е наред с тялото им.

Снимка: 24 часа

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top