• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Билетът за градския транспорт в София няма да покъспне

Билетът за градския транспорт в София няма да покъспне

120 прегледа

Билетът за градския транспорт в София остава 1.60лв. Това увери председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в интервю за Радио София. Очаква се през пролетта на 2022 г. СОС да приеме промени, които да продължат надграждането на въведената през 2021 г тикет система в столицата. Очаква се тези промени да доведат до по-справедливо таксуване.

Георгиев увери, че въпреки кризата и спада в приходите, системата е заваършена. Инсталирани са видеокамери и устройства за чекиране на пътниците. Сред някои от новите услуги, които се очаква да бъдат активни са възможността за закупуване на билет през мобилното устройство, както и с банкова карта.

„Хартиеният билет остава и неограничено време може да се возите с него. Общинските съветници усилено работят за пътуване за време и да си купите билет за време. Така ще можете да сменяте неограничен брой превозни средснва – билет за 30 миути и за 60 минути. В рамките на това време можете да сменяте транспортните средства. И така вместо 3 пъти по 1,60 лв. това ще струва само 1.60 лв. Ако сега пътувате за 60 минути с две превозни средства, ще ви струва 3,20 лв. Направили сме анализ и предложението за 30 минути се базира на времето за пътуване. Ако за час се сменят няколко превозни средства то билетът от 2.20 лв. ще бъде по евтин, защото при 3 пътувания по 1.60 лв. е 4.80 лв. Тези предложения ще се гласуват от СОС напролет“, обясни Георги Георгиев.

В ситуацията на епидемия столичани могат онлайн да си извадят и подновят картите за градския транспорт, а студенти и ученици се свързват дигитално с регистрите и си подновяват картите и без да има опашки по гишетата. „Това е част от общите ни усилия и за подобряване на качеството на въздуха, защото колкото повече от нас използват градския транспорт, толкова по-малко е замърсяването“, коментира Георги Георгиев.

Очаква се през новата година да се въведат и промени за преместваемите обекти в София. Целта е да се улесни администрацията за  премахването на незаконни будки и павилиони, а също и да се затегне режимът на тяхното поставяне.

Относно застрояването на столицата и изграждането на два нови квартала, единият между Люлин и Обеля и вторият в Младост, Георги Георгиев коментира, че на последната си сесия СОС даде зелена светлина, но процесът за изграждането на кварталите не е приключил. Трябва да се мисли за социалната отговорност, но и да се внимава градът да не се презастроява.

Снимка: news.bg

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top