• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Бунтарките от историята, които се изправят срещу нормите

Бунтарките от историята, които се изправят срещу нормите

110 прегледа

Не може да се отрече, че в историята жените са били подложени на тежки обстоятелтва. Дори в рамките на едни и същи държави различните групи жени са могли да водят напълно различен живот. Въпреки всички ограничения, в историята има някои женски фигури, които са се бунтували срещу нормите, като са отстоявали позициите си и са се противопоставяли на всички очаквания. Ето някои от тях:

Дона Тобиас – първата жена дълбоководен гмуркач
Въпреки че на жените е било забранено да стават водолази във Военноморските сили на САЩ, смелостта и интелигентността на Дона Тобиас като техник на корпуса впечатляват началниците и. В крайна сметка тя подава молба за освобождаване, за да отиде в училище за водолази, в което е приета през 1975 г.

Накано Такеко – самурай
Накано Такеко произхожда от влиятелно семейство на самураи, но се противопоставя на социалните норми, които не позволяват на жените да станат опитни бойци. Тя също така учи жени и деца как да боравят с нагината – вид традиционно японско острие.
По време на войната Бошин през 60-те години на XIX в. на жените не е било позволено да се бият, затова Такеко се заема да командва и да създаде свой собствен женски отряд.

Хеди Ламар – актриса и изобретател
Хеди Ламар е една от най-талантливите актриси от ерата на класическия Холивуд, но има нещо повече от това, което се вижда на пръв поглед. Ламар е била и изобретател, където е помогнала за създаването на комуникационна система, използвана по време на Втората световна война. Изобретението създава неразбиваем код, който се използва, за да се предотврати прихващането на поверителни съобщения. Тази технология е в основата на Wi-Fi и GPS, които днес са ни добре познати.

Сабиха Гьокчен – първата жена пилот на изтребител
Сабиха Гьокчен е една от осиновените дъщери на Мустафа Кемал Ататюрк, първия президент на Турция. Но не това е причината Гьокчен да е в нашия списък. В резултат на заповедта на баща си тя успява да се запише във Военната авиационна академия и да поеме по-нататъшно обучение за пилот. След обучението си Гьокчен става първата жена пилот на изтребител в света през 1937 г. и участва в общо 32 различни операции.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top