• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Българските студенти отбелязват днес своя празник

Българските студенти отбелязват днес своя празник

78 прегледа

За първи път студентите отбелязват днешния празник през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“, в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета (8 декември по нов стил).

През годините 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г. Въпреки пандемията, тези от студентите, които имат зелен сертификат или отрицателен тест за ковид, могат да празнуват спокойно навън.

А в Пловдив, на днешната дата всички студенти могат да се възползват от това да посетят безплатно Епископската базилика на Филипопол. Инициативата е на община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ , които правят жест към всички студенти учещи във висши учебни заведения.

Пожелаваме честит празник на всички студенти и приятно празнуване!

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top