• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Български медии получавали финансиране от Русия

Български медии получавали финансиране от Русия

72 прегледа

Има доказателства за финансови потоци от „Кремъл“ към български медии, каза в ефира на Нова телевизия Христо Грозев – изпълнителен директор на разследващата платформа „Белингкат“.

Същото усещане има и председателят на СЕМ Бетина Жотева.

„Редица български медии получават заплащане от Русия под различни форми. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното- западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, каза шефката на медийния регулатор.

Тя е категорична, че Съветът проверява тези информации, но санкции са невъзможни.

Жотева е на мнение, че търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга позиция. Може да се установи руско влияние, но не и да се санкционира. „Това е въпрос на саморегулация и на чувство за професионализъм”, добави Жотева.

Според председателя на СЕМ в България отддавна се води пропагандна война, която се изостри със стартирането на конфликта в Украйна.

„Медиите не могат да бъдат обвинение, че избират страна или дават собствена гледна точка. Цялата държава дава разнопосочни сигнали за конфликта”, каза тя.

По думите й Мартин Карбовски не е подходящ за позицията член на СЕМ, тъй като е твърде емоционален.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top