• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Вдъхновяващи личности: Полковник Сандърс

Вдъхновяващи личности: Полковник Сандърс

118 прегледа

Историята на полковник Сандърс или как целият свят се влюби в неговото пиле

Харланд Сандърс е роден в околностите на Хенривил, Индиана. За първи път той приготвя пиле на 6-годишна възраст в кухнята на майка си. Тъй като семейството остава без баща, Харланд е трябвало да се грижи за братята си, докато майка му е на работа. Трудни времена, които му дават важен урок за живота /освен как да готви пиле/ – никога да не се отказва!
Несломимият му дух го кара да напусне родния си дом на 12-годишна възраст и да започне работа във ферма. С течение на времето той опитва почти всичко – присъединил се е към армията, бил е редник в Куба, учил е право, бил е пожарникар на железопътната линия, продавач на гуми и др. Но с тази серия от разнообразни преживявания той така и не успява да намери себе си.
На 40-годишна възраст Полковникът решава да се върне към това, което може най-добре, а именно да готви пиле. В годините на голямата депресия Харланд Сандърс отваря първия си ресторант в бензиностанция в Корбин, Кентъки. На бензиностанцията Сандърс работи като работник, готвач и касиер едновременно . Там той сервира вкусното му пържено пиле, приготвено по специална рецепта. Полковникът посвещава 9 години на тази страст и усъвършенства неговата рецепта за пиле, съставена от специални техники за готвене и 11 билки и подправки.
През 1935 г. Губернатора на Кентъки Руби Лафун удостоява Харланд Сандърс с титлата Полковник на щата Кентъки, като признание за големия му принос към увеличаване на известността на щата.
Убеден в собствената си рецепта и в качеството на пилето, приготвено от него, Полковник Сандърс започва активно да отдава своя бизнес на франчайз като пътува от град на град. По време на пътуванията готви от своето вкусно пиле на собственици на ресторанти и техните работници. Пийт Харман от Солт Лейк Сити става първият KFC франчайзополучател. Устната договорка предвижда Полковникът да получава по 5 цента за всяко продадено пиле.
Не след дълго ресторантите на KFC завладяват Съединените щати. Пилето на Полковника става толкова популярно, че той решава да въведе продукт за цялото семейство, който да нахрани всички членове, като се насладят на приятни моменти заедно в KFC. Така се появява „кофата“ и оттогава това е най-емблематичния продукт на KFC, споделян по целия свят.


След известно време ресторантите на Полковника проправят път и в Европа , а днес можете да се насладите на KFC в 118 различни страни по света, от Швеция до Южна Африка и от Китай до Бразилия.
Никога не е късно да намериш себе си!

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top