• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Вдъхновяващи личности: Стивън Спилбърг

Вдъхновяващи личности: Стивън Спилбърг

73 прегледа

Стивън Спилбърг е роден на 18 декември 1946 г. в Синсинати, Охайо в еврейско семейство. Израствайки като православен евреин, той посещава „еврейска школа“, където изпитва предразсъдъци и тормоз поради религиозните практики на семейството си.

Още като дете Спилбърг започва да режисира първите си късометражни филми. През 1958 г. получава значка за фотографска заслуга за създаването на 9-минутен филм, наречен „The Last Gunfight“. На 13-годишна възраст Спилбърг печели награда за филма си „Бягство в нищото“, 40-минутен филм, базиран на битка в Източна Африка. През 1963 г. той пише и режисира първия си независим филм, 140-минутен научнофантастичен филм, озаглавен „Firelight“.

Посещава „Калифорнийския държавен университет Лонг Бийч“, но така и не завършва обучението си заради възможност да започне кариера в киното.

Първият филм на Спилбърг е 26-минутна продукция на име „Амблин“, продуцирана през 1968 г., когато начинаещият създател на филми работи като стажант в „Universal Studios “. През 1969 г. той получава първата си професионална телевизионна работа, тъй като е нает да ръководи сегмент за пилотния епизод на „Нощна галерия“, в който участва Джоан Крофорд.

Не след дълго той подписа договор с Universal за режисура на четири филма. Един от който е  „Челюсти“, който е първият му голям успех, събрал над 470 милиона долара. „Близки срещи на третия вид“, написани и режисирани от Стивън през 1977 г., му спечелват първата си „Номинация за Оскар за най-добър режисьор“.

Талантливият създател на филми режисира „Похитителите на изгубената дъга“ през 1981 г., първият филм от поредицата „Индиана Джоунс“ с участието на Харисън Форд.

Преминавайки от приключенски филми в драматургия, този изтъкнат режисьор привлича вниманието на публиката със заглавия като “Списъка на Шиндлер“  и „Спасяването на редник Райън“. Напред в годините той е режисьор на филмите: „Линкълн“ ; „Мост на шпиони“ ; „Извънземното“.

През 1981 г. основава „Amblin Entertainment“, американска компания за филмова и телевизионна продукция. Както и  „DreamWorks SKG“ през 1994 г. с Джефри Каценберг и Дейвид Гефен.

Известният създател на филми е отличен с множество награди сред които:

 

  • „Най-добър режисьор за академия“ за филма  „Спасяване на редник Райън“
  • „Залата на славата на научната фантастика“ през 2005 г.
  • През 2015 г. е награден с президентския медал за свобода от президента Барак Обама.
  • Оскар за филмов режисьор

 

Интересен факт за Стивън Спилбърг е , че през 2002 г.,  успява да завърши образователната си степен в същия униврситет, от който преди 35 години се отказва.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top