• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Вдъхновяващи личности: Уолт Дисни

Вдъхновяващи личности: Уолт Дисни

85 прегледа

Кратка биография

Уолт Дисни  е американски аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор. През 43-годишната си кариера в Холивуд, която допринася за превръщането на киното в средство на модерната култура, Уолт Дисни създава едни от най-обичаните филми в по целия свят, както и „най-щастливото място на Земята“ – Дисни ленд. Пионер и новатор, той и екипът му получават повече от 950 отличия и грамоти от всички нации по света, включително 48 Оскара и 7 награди Еми.
Роден в Чикаго на 5 декември, 1901 г., Уолтър Елияс Дисни е едно от петте деца на Елияс и Флора Кол Дисни. Той се запалва по рисуването още в ранна детска възраст и продава картините си на съседските деца. Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж нощем посещава и Академията за изящни изкуства в Чикаго. След края на Първата световна война, Уолт се отправя към Холивуд с молив,хартия и 40 долара в джоба си. Той започва бизнес със своя брат, като двамата правят рекламни анимационни клипове.

Историята на Мики Маус

През 1928, пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в „Параходът Уили“ – първият анимационен филм със звук. На 21 декември, 1937 година, се състои и премиерата напървия пълнометражен анимационен филм в историята на киното „Снежанка и седемте джуджета“. Доскоро наричан „лудостта на Дисни“, проектът става най-касовия филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар придружен от седем малки Оскарчета. През следващите няколко години студиото създава още няколко пълнометражни анимационни класики, сред които Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби.

През 1955 отваря врати проектът-мечта на Уолт, Дисниленд, който през първите си три десетилетия е забавлявал повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят. Преди смъртта си Уолт построява още Дисни Уърлд и EPCOT Center върху площ от 70 кв. км.край Орландо, Флорида.

Изненадващи факти за Уолт Дисни, които със сигурност не знаете

  1. Първоначално Мики Маус се казвал Мортимър Маус, но съпругата на Дисни го разубедила, тъй като “Мортимър” според нея звучало твърде помпозно.
  2. Дебютът на Мики Маус се състоял през 1928 г. В продължение на 19 години мишокът говорел с гласа на Уолт Дисни, а после, заради проблеми с гърлото, шефът на студиото предал “ролята” си на актьора Джими Макдоналд.
  3. Двеминутната сцена с бурята от “Малката русалка” е рисувана от 10 художници в продължение на една година.
  4. По време на официалната си визита в САЩ ръководителят на СССР Никита Хрушчов имал две молби – да се срещне с актьора Джон Уейн и да посети Дисниленд. Последното му било отказано.
  5. След смъртта на основателя си студио Disney приело за свой принцип да не включва демонстрации на пушене и цигари във филмите си.
ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top