• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Вдъхновяващи личности: Чарли Чаплин

Вдъхновяващи личности: Чарли Чаплин

103 прегледа

Чарли Чаплин е роден на 16 апр. 1889 в Лондон. Кръстен е на баща си, който е музикант. Чарли прекарва детството си с майка си, певицата Хана Хол. Самият той стъпва за пръв път на сцена, когато е на пет години. По-късно майка му е освидетелствана и е вкарана в клиника за душевноболни. Оттогава Чарли и по-големият му брат Сидни са местени от училище в училище.

По-късно Чарлс става професионален артист, благодарение и на връзките на майка му в тази сфера. През 1908 г. се включва в мим трупата на Фред Карно, където бързо става звезда. Заедно с трупата тръгват на турнета из САЩ, където Чарлс започва да се снима в киното.

През годините легендата се жени многократно и има няколко деца. Жената, която остава с него до края е Уна О’Нийл, с която стават родители на цели осем деца.

Дебютът на Чарлс Чаплин е през 1914 г. в „Making a Living“. Същата година Чарлс измисля образа, който ще стане разпознаваем по целия свят. Филмът, в който за пръв път го използва, е „Kid Auto Races at Venice“. От този филм нататък актьорът сякаш играе един и същи персонаж – малкия скитник. Универсално разбираем, персонажът на Чаплин само за няколко месеца го прави звезда.

В началото Чаплин работи за Keystone, но решава, че иска сам да си е режисьор и напуска студиото. Чарли започва сам да се ръководи и малко по малко подобрява филмите и сюжетите им. Почти всеки един от филмите му става сензация и въпреки, че в края на 20-те години на XX в. в киното навлиза звукът, Чарли не изневерява на стила си и продължава да прави пантомимични филми.

През 1940 г. излиза филмът „Великият диктатор“, който получава пет номинации за „Оскар“. Това заглавие вече е изцяло говорящ филм и отново е определено като шедьовър.

Не след дълго Чаплин разбира, че може би няма да му бъде преиздадена визата, тъй като по-рано е бил обвинен, че симпатизира на комунистите. Затова, заедно със семейството си, се мести в Швейцария.
Последният филм на Чаплин е „A Countess from Hong Kong“ със София Лорен, Марлон Брандо и др. След като напрежението между САЩ и актьора стихва, той е поканен да вземе статуетка „Оскар“ за цялостен принос. Когато идва церемонията и Чаплин излиза на сцената, за да вземе наградата си, публиката го аплодира в продължение на 12 минути.

Чарлс Чаплин умира на 25 декември 1977 г.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top