• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Витоша с обновени пътеки и почистени езера по програмата „София – европейска столица на спорта“

Витоша с обновени пътеки и почистени езера по програмата „София – европейска столица на спорта“

130 прегледа

Подобряването на туристическата инфраструктура в планината продължава чрез съвместните усилия на „София – евростолица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ . Съвместаната инициатива позволи част от пътеките да бъдат укрепени и приведени в приветлив вид, а затлачените езера да бъдат почистени. Местата, които бяха включени в планировката за тази година са туристическите алеи от местност Златни мостове до хижа „Момина скала“ и от Златни мостове до хижа „Кумата“, както и на езерата в местността Дендрариума.
Обновяването е част от Програмата за Витоша 2020-2023 г. и подписаното Споразумение между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ за изпълнение на дейности по рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината.

За около година заедно с помощта на СК „Вертикален свят“ стана възможно подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Целта е улесняването на хората в планината и предотвратяване на тяхното загубване, както и попадането им в нежелан, недопустим район или загубата на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в планината.

Снимка: mysofia.bg

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top