• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Водолаз се натъкна на невероятна находка по време на ваканция в Турция (СНИМКИ)

Водолаз се натъкна на невероятна находка по време на ваканция в Турция (СНИМКИ)

73 прегледа

Находката била открита случайно, докато водолазът се гмуркал край бреговете на турския окръг Дикили:

През 2021 г. водолаз се натъкнал на кръгли колони, докато се гмуркал край бреговете на град Дикили в Западна Турция. На археолозите им отне повече от година, за да установят произхода на артефактите.

Турският инженер Денем Орхун случайно открил подводното пристанище на древен град, докато се гмуркал в Егейско море край бреговете на турския окръг Дикили по време на лятната си ваканция преди година, съобщава “Хюриет”.

СНИМКИ

Тогава 39-годишният инженер, който работи в САЩ, предал своите снимки на артефактите на екип, работещ по разкопките на древния град Пергамон. На изследователите им отнело една година, за да установят, че забелязаните от Орхун колони са част от пристанище, принадлежащо на древния град Атарней, който датира приблизително от IV в. пр. н. е., пише БГНЕС.

Атарней е бил седалище на управлението на “тиранина” Хермиас, приятел на известния древногръцки философ Аристотел. Градът е изоставен през I в. пр.н.е., вероятно след избухването на неизвестна епидемия.

Що се отнася до Отун, той очевидно вече може да се гордее с откритието си, тъй като районът, в който е открил древното пристанище, вече е обявен за защитен обект от първа степен, а самото пристанище е наречено “архитектурна находка”.

СНИМКА

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top