• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
В Горна баня отново „Всички на мегдана“

В Горна баня отново „Всички на мегдана“

98 прегледа

С народни хора горнобанци оживиха улиците на столичния кварал снощи.  С много фолклор и усмивки местните жители откриха тазгошишното издание на инициативата „Всички на мегдана“. В 18.30 ч млади и стари извиха кръшно хоро, както повелява традицията – по залез слънце под вуците на българските ритми. Инициативата ще се провежда всяка неделя в 18:30 ч на мегдана на квартала.

Снощи на гости в Горна баня бе и народният певец Христо Иванов и тъпанна формация Троп’с Ангелс, които създадоха много настроение и сложиха началото на хората през лятото.

Традицията „Неделно хоро“ е стара и  редовно се провежда в квартала до края на 60-те години. През 2017 г. група ентусиасти от квартала решават да я възстановят и вече 5 години се провежда редовно неделно хоро преди залез слънце. Неведнъж са участвали по-възрастни горнобанци, които са били редовни посетители на неделния мегдан преди близо 50 години. Те с вълнение показват снимки от тогавашните хора и не могат да изразят радостта си, че отново се възвръща тази красива, българска традиция. Събитието е не само фолклорно сборище, а съчетава в себе си социалния елемент на среща и раздумка, както едновремешните седенки. Дори и днес имаме случаи, когато на мегдана се запознават млади двойки и от съвсем скоро вече имаме първото „мегданско бебе“.

Снимка: Facebook

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top