• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Две социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община

Две социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община

22 прегледа

Две социални услуги за пострадали от домашно насилие предлагат председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Предвижда се разширяване на Кризисен център – защитено жилище с капацитет десет места и т.нар. „правна клиника“ – предоставяне на правна помощ за пострадалите от домашно насилие. За целта са внесени два доклада до СОС.

Заместник-кметът по социални дейности Албена Атанасова поясни как е действала досега социалната услуга в подкрепа на пострадали от насилие.

Председателят на СОС заяви, че по данни на националния омбудсман, за 2020 г. в цялата страна са издадени над 3057 ограничителни заповеди във връзка с домашно насилие, над две трети от тях в полза на пострадали жени и деца.

На територията на Столичната община вече функционира защитено жилище с капацитет от осем места. През 2020 г. в него са настанени 40 жени, а на още 60 са предоставени консултации. Сега капацитетът на социалната услуга се удвоява с предложението за създаване на ново защитено жилище с капацитет 10 места, като очакванията са да бъдат предоставени необходимите услуги на около 130 жени и деца.

В бюджета на Столична община за тази година ще бъдат предвидени 160 хил. лв. за създаването на новия кризисен център. Ще бъде обявен конкурс за избор на доставчик на услугата – неправителствена организация, която да управлява Центъра.

„Другата социална услуга е т.нар. „правна клиника“ – каза Георги Геогриев. „Когато пострадал от домашно насилие се обърне към съответните органи и организации, първоначално му се предоставя убежище в защитеното жилище, след това му се оказва психологическа помощ. Идеята е пострадалият да получи и бърза и компетентна правна помощ – т.нар. „правна клиника“ за защита от домашно насилие.

В нея ще се получава информация, консултиране, застъпничество от юристи, адвокати с опит в тази област. Както със защитеното жилище и в този случай ще бъде обявена конкурсна процедура за избор на неправителствена организация, която да управлява услугата“ – съобщи също Георгиев.

Снимка: sofia.bg

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top