• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Доц. Кунчев обяви много добра новина за развитието на COVID-19 в България

Доц. Кунчев обяви много добра новина за развитието на COVID-19 в България

20 прегледа

Доц Ангел Кунчев заяви днес, че заболеваемостта у нас намалява. Той подчерта, че днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения.

Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител”, коментира доц. Кунчев, предаде БНР.

“Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото”.

доц. Кунчев допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желания заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. “Но по-добре късно, отколкото никога”, отбеляза той.

“Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента”.

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората.

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо:

“Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел… Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген”.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top