• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
До петък се решава за извънредната ваканция на учениците

До петък се решава за извънредната ваканция на учениците

121 прегледа

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това каза пред Нова тв министърът на образованието акад. Николай Денков.

Решението дали да бъде обявена извънредна ваканция между сроковете, за да се избеген пиковият период на Ковид, ще бъде взето на отрасловия съвет в петък.

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано – ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход. „Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище – 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици – средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Видимо учителите изнемогват, заради нуждата да заместват болни колеги. Някои от училищата в страната вече сами поискаха затваряне и преминаване към онлайн обучение.

Министърът сподели, че оформянето на крайните оценки би могло да се случи и в онлайн среда. В момента няма заповед за присъствено оценяване, до този момент то бе препоръчително.

Шо се отнася до тестването на учениците, Денков е убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе, решението колко пъти седмично децата да се изследват е на Здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков.

Според министъра, началото на учебната година трябва да се изтегли поне с 10-ина дни и тя да започва около 5-6 септември. За момента това остава като предложение за обсъждане.

Акад. Денков смята, че по всякакви стандарти доц. Атанас Мангъров трябва да бъде изключен от БЛС. Той отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни, каза още министърът.

Снимка: БНР

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top