• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Д-р Александър Симидчиев: Маските трябва да останат

Д-р Александър Симидчиев: Маските трябва да останат

16 прегледа

Носенето на маски на закрито трябва да остане„. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ д-р Александър Симидчиев. След като в края на миналата седмица правителството окончателно обяви отадането на всички противоепидемични мерки от 1 април, здравните експерти се разбуниха и управляващото съсловие от лекари внесле в Парламента предложение за промени в Закона за здравето. Целта на промените е да дадат възможност решенията за противоепидемичните мерки да се взимат не на национално, а на местно ниво.

Част от мерките ще могат да бъдат въвеждани на регионално ниво, според конкретната ситуация в отделните области. РЗИ-тата ще преценяват дали има нужда и от въвеждане на карантина за контактни лица. Лекари и здравни организации предупреждават, че отпадането на всички мерки още в края на март е прибързано и рисково. „Носенето на маски не е тежка мярка. Тя не уврежда икономиката, не уврежда личното здраве. Това е един механизъм, с който можем адекватно да контролираме пандемичния процес, без да засягаме икономиката, тоест като мярка носенето на маска е с много ползи и практически без никакви вреди, така че смятам, че те трябва да останат“., сподели д-р Симидчиев.

„Трябва да има промени в закона, за да може максимално устойчиво да се получи това, тъй като иначе то ще трябва да бъде правено с определен вид заповеди на министъра на здравеопазването, които могат да бъдат оспорвани, за да се случи максимално стабилно и устойчиво, тъй като контролът на пандемията е важно да бъде устойчив, да не бъде днес има, утре няма“, добави още д-р Симиджиев.

Идеята е на местата, където има по-висок брой на заболелите, местната управа да може самостоятелно да взема решение за въвеждане на противоепидемични мерки.

Снимка: БГНЕС

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top