• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Експерт с коментар: Ще доведе ли до апокалипсис топенето на големи айсберги в Антарктида?

Експерт с коментар: Ще доведе ли до апокалипсис топенето на големи айсберги в Антарктида?

61 прегледа

За първи път в южната част на Антарктида има топене на айсберги, което може да ускори допълнително процеса и затова трябва да знаем и да имаме точни прогнози какво се случва, обясни старши експерт от WWF.

Световни медии информираха, че след разтапянето на парче ледник с размера на Ню Йорк, започват необратими процеси в Световния океан и апокалипсис за 100 млн. души.

Според Апостол Дянков, старши експерт от WWF, е добре да се абстрахираме от страшните заглавия.

“Антарктида бавно се топи, това не се очакваше да се случи толкова бързо. Океанските течения носят храна, която няма на друго място в екосистемата, обменят температурата на планетата и поглъщат въглероден диоксид, за да няма допълнително затопляне. Заради рекордните температури в Антарктида, за първи път в южната част на континента има топене на айсберги”, сподели той в ефира на Нова телевизия и допълни, че човечеството може да забави покачването на океанските равнища.

“Ако бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение предвижданото покачване от 40 см, може да се смъкне на 10”, смята той. И уточнява, че за Черно море няма риск от прекомерно покачване на нивото. По думите му водород, биогаз и батерии могат да заменят природния газ, но е важно как ще се направя подмяната и какви инвестиции ще бъдат направени.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top