• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Ето какво ще ви помогне да възвърнете обонянието си след Covid-19

Ето какво ще ви помогне да възвърнете обонянието си след Covid-19

53 прегледа

Загубата на обоняние е изключително неприятен симптом при преболедуване на коронаивруса. Има обаче лесен начин да го възстановите постепенно.

Според Центровете за контрол и превенция на заболявания този симптом се нарича аносмия и е много често срещано явление по време на боледуване от Ковид-19, както и след това.

Според проучване от 2020 година, публикувано в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery и цитирано от healthdigest.com, повечето анкетирани пациенти са загубили обонянието си по време на боледуването, но са го възвърнали изцяло или частично в рамките на 4 седмици.

При някои пациенти се наблюдава частична или пълна загуба на обонянието в продължение на до 6 месеца след преболедуването.

Загубата на обоняние не е толкова безобиден симптом. Липсата на способност за усещане на миризмите може да има негативно влияние върху качеството на живота. Не само, че се губи способността за усещане на приятните миризми, но и може да се предизвика депресия или тъга. Загубата на обоняние може да бъде и предпоставка за преяждане или недохранване, пише az-jenata.bg.

За да се опитате да възстановите способността да усещате миризмите наоколо, можете да опитате някои упражнения.

Упражнения за възстановяване на обонянието

Според систематичен анализ на данни от 2015 година, обонянието може да бъде възвърнато чрез така нареченото “обучение за обоняние” или “обонятелно обучение”.

Доктор Дженифър Рейвис Декер от UCHealth споделя, че обонянието е свързано с паметта и използването на спомените за различните миризми.

Това става най-лесно чрез етерични масла, защото те имат по-наситена и осезаема миризма. Можете да започнете с традиционните миризми, които са познати на мозъка ви – евкалипт, мента, лимон, роза, карамфил. Спомените за тези миризми, кодирани в съзнанието ви, може да помогнат на мозъка да се сети как миришат тези масла.

Дръжте шишенца с ароматни масла навсякъде в дома си, така че да можете да усещате миризмите им, минавайки покрай тях. Може да сложите едно бурканче с масло от лавандула до леглото си, например. Така лавандулата хем ще ви е от полза в успокояването на стреса и стимулирането на съня, хем ще допринесе за възвръщането на обонянието, защото е позната и приятна миризма.

Помирисвайте етеричните масла веднага, след като станете от сън. Така ще тренирате носа си и ще го провокирате да усети отново познатите ви миризми.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top