• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Жените са по-склонни към непълноценен сън: Вижте как можете да подобрите съня си

Жените са по-склонни към непълноценен сън: Вижте как можете да подобрите съня си

53 прегледа

От Американската академия по медицина на съня посочват няколко трика, с които можем да подобрим качеството на съня си.

Анкета сред повече от 2000 възрастни в САЩ установи, че жените за разлика от мъжете, рядко или никога се събуждат отпочинали. Процентите са 32 срещу 21, пише DarikNews, цитирайки Хелт дей нюз.

Жените в Америка имат непълноценен нощен сън и по-често съобщават за сънливост през деня, отколкото мъжете. Сънливостта засяга всекидневните дейности на 81 процента от жените, в сравнение със 74 при мъжете, сочи още проучването, направено по интернет.

„Жените изпитват невероятен натиск – необходимост да работят, да водят домакинство и да отглеждат деца, и всичко това да се извършва с усмивка. Понякога се налага да приберем нашите супергеройски пелерини. Трябва да се върнем към стълбовете на здравето – хранене, упражнения и сън”, каза д-р Сиема Хосла, медицински директор на Центъра за сън в Северна Дакота и председател на консултативния комитет за обществена осведоменост на Американската академия по медицина на съня.

„Не е необходимо това да бъде сложно. Въпрос на приоритизиране. Оставете телефоните малко по-рано, създайте релаксираща нощна рутина и се уверете, че има достатъчно време, за да спите поне от седем до девет часа всяка нощ “, каза Хосла.

От Американската академия по медицина на съня са категорични, че възрастните трябва да спят поне седем часа на нощ и предлагат съвети:

  • Поддържайте график за сън. Ставайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите или по време на ваканции.
  • Направете спалнята си тиха и релаксираща. Поддържайте я удобна и с хладна температура.
  • Ограничете излагането на ярка светлина вечер и изключете електронните устройства поне 30 минути преди лягане.
  • Не яжте обилно преди лягане. Ако сте гладни вечер, хапнете лека, здравословна храна. Не консумирайте кофеин, никотин и алкохол преди лягане.
  • Спортувайте редовно и поддържайте здравословна диета.
  • Не си лягайте, освен ако не ви се спи.

Ако не заспите до 20 минути, станете от леглото. Замете се с релаксираща дейност, без излагане на светлина, докато не почувствате сънливост.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top