• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Икономист: Очертава се тежка есен

Икономист: Очертава се тежка есен

75 прегледа

Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. За това предупреди икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в  ефира на Нова телевизия. Според нея мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

„Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. ¾ от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, категорична е тя.

Икономистът коментира и актуализацията на бюджета. „Самият факт, че в актуализацията не се предвижда увеличение на минималната работна заплата се опасявам, че означава, че няма да подкрепим този бюджет”, категорична е Григорова.

Тя обясни, че замразяването на минималната работна заплата означава замразяване и на редица други заплати, свързани с нея. „Българското правителство смята, че българските работници трябва да платят цената за геополитическите им решения. Няма как да подкрепим подобно поведение”, допълни икономистът.

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

„Основният проблем, който се вижда, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в ЕС трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос”, подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top