• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Икономическата рамка за обществения транспорт спасява положението в София

Икономическата рамка за обществения транспорт спасява положението в София

6 прегледа

Градският парламент на София разгледа и галсува днес Икономическа рамка за обществения транспорт в столицата. Последиците от пандемията и увеличените разходи за енергия и гориво, бяха основните причини, поради които градския транспорт в последните месеци бе изправен пред сериозни финансови проблеми.

Средствата в сектора, осигурени от Столична община, са недостатъзни, за да гарантират движението на обществения транспорт в столицата през втората половина на 2022. Това съобщиха от Столичния общински съвет.

Икономическата рамка за обществения транспорт за 2022 г е със заложен дефицит от 149 281 000 лв.

Транспортната задача за 2022 ге в размер на 63 102 хил. км. или 1,3 % намаление спрямо задачата за 2021 г.предвид въведените оптимизирани разписания. От 01.07. до 31.08.2022 г се преустановява движението на автобусни линии А45, А122 и А294.

Общата сума на разходите за изпълнение на транспортната задача възлиза на 200 312 000 лв.

„Въпреки всички действия на Столичната община, натрупаните задължения на транспортните оператори и постоянно увеличаващите се разходи за енергоизточниците, осигурените от Общината средства са напълно недостатъчни, за да се гарантира движението на обществения транспорт в София във втората половина на годината“, се казва в документа. „В бюджета си за 2022 г. Столична община отдели 36% от собствените данъчни приходи на общината за обезпечаване на градския транспорт. Този процент е огромен и е практически невъзможно общината да отдели още средства за градския транспорт“, пише още в доклада.

В е посочена още информация за основните повишени разходи от повишаването на цените на природния газ, електричеството и дизела, като до този момент трите транспортни дружества в столицата, които се грижат за обществения транспорт са получавали компенсация само за ел.енергия. За огромното повишение на разходите за природния газ от 332%, както и за дизела не са изплащани никакви компенсации, категорични са от СОС.

Прогнозните средства за разплащане на транспортната задача за 2022 г., генерирани от продажба на превозни документи чрез каналите на „Център за градска мобилност“ ЕАД, са в размер на 66 659 хил. лв. без ДДС и са изчислени на база реализираните приходи през 2021 г. при заложено увеличение 7%.

Планирани са и 46 148 000 лв. без ДДС компенсации за тарифно задължение от бюджета на Столична община, както и са планирани собствени приходи на транспортните оператори в размер на 71 571 хил. лв. без ДДС.

„През последната година Столична община реализира серия от мерки за увеличаване на привлекателността на градският транспорт и неговата приоритизация пред останалите начини на придвижване в града. Сред тях е въвеждането на нови линии за връзки с метрото, както и нов лъч на метрото, работи новата система за видеонаблюдение и за таксуване на пътниците, която прави достъпа до превозни документи лесен и удобен. На база на аналитичната информация от тази система само до момента са ускорени 70 на сто от линиите на наземния транспорт“, съобщават от СОС.

В бюджета си за 2022 г. Столична община отдели 36% от собствените данъчни приходи на общината за обезпечаване на градския транспорт. Практически е невъзможно общината да отдели още средства за градския транспорт. За да се осигури непрекъсваемост на транспортната обществената услуга в столицата, е необходимо да се осигури допълнително финансиране при актуализацията на държавния бюджет, се казва в доклада.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top