• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Инсталираха дефибрилатори на четири спирки в столичното метро

Инсталираха дефибрилатори на четири спирки в столичното метро

46 прегледа

Четири от най-натоварените спирки на столичното метро бяха оборудвани с дефибрилатори. Тези устройства могат да спасят човешки живот в случай на необходимост.

Спирките, на които са инсталирани дефибрилаторите, са Орлов мост, Сердика, стадион Васил Левски и НДК. Зам.–председателят на СОС, кардиологът проф. Иво Петров споделя:

Целта на този пилотен проект е да бъде систематично обучено населението в даване на първа помощ, докато дойде екип на Спешна помощ. Това е европейска практика, която е залегнала в документите на всички членки на ЕС. Ние трябва да постигнем тези стандарти.

Дефибрилаторът доставя определено количество електрически ток към сърцето. Макар механизмът все още да не е напълно разбран, той деполяризира много от сърдечните мускули, слагайки край на аритмията. След това естественият пейсмейкър на тялото в синоатриалния възел на сърцето успява да възобнови нормалния сърдечен ритъм. Кардиологът професор Иво Петров допълва:

Метрото в световен мащаб е един от първите обекти за поставяне на автоматични дефибрилатори. Това е стъпка в правилната посока. Имаме подкрепа от множество професионални дружества. Това са автоматични дефибрилатори. Дори хора, които не са специалисти могат да действат с тях. Случайни свидетели могат да спасят човешки живот с тези машини. Те не могат да увредят човек, независимо дали някой иска да навреди на човек с това устройство. Неговият дигитален ум не позволява да се предизвика електрически разряд, ако не е необходимо.

Дефибрилатори са демонстрирани за пръв път през 1899 г. от Жан-Луи Прево и Фредерик Батели, физиолози от Женевския университет в Швейцария.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top