• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Информация за трафика и изискванията за пътувания през КПП

Информация за трафика и изискванията за пътувания през КПП

159 прегледа

На границата с Република Сърбия трфикът е нормален. Към отзи момент няма изисквания към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия за отрицателен PCR тест за влизане в страната.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Видин“, ГКПП “ Русе“ и на ГКПП „Кардам“ на изход за товарни автомобили.
България е включена в списъка с държави от т.нар. „червена зона“. За влизащите пътуващите от България за Румъния се налага 14-дневна карантина при влизане в страната. Карантината отпада за транзитни преминаващи лица, които напускат територията на страната в рамките на 24 часа от влизането си в нея и предоставят съответните документи:

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/romania
Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Кайнарджа“ и „Крушари“.

На границата с Гърция трафикът е нормален на всички КПП.
По информация на гръцките полицейски власти, всички влизащи в Гърция пътници с PCR или бърз антигенен тест задължително ще бъдат проверявани чрез допълнителни бързи тестове от гръцки медицински служители.
Всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат предварително попълнен формуляр и получен QR код. Българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен  PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, отрицателен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа /включително и на хартиен носител/ или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген от 30 до 180 дни от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език. Тези изисквания важат и за деца, навършили 12 години. През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ гръцките власти не пропускат превозни средства и пешеходци.

На границата с Република Турция трафикът е нормален на всички пунктове.
Българските граждани, желаещи да влязат в страната, трябва да представят отрицателен PCR, не по-стар от 72 часа, бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа или сертификат за ваксинация, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията. Пътуващите могат да представят също официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували Covid-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.
Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, децата до 6-годишна възраст и подрастващи под 18 години, които пътуват с родители с ваксинационен сертификат.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички КПП.
Всички български граждани, влизащи в страната, трябва да представят на границата сертификат за имунизация с две дози ваксина срещу Covid-19, документ за преболедуване на коронавирус или медицинско свидетелство с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането. Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно, ще могат да направят това в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация на влизане, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на изход от страната.

Сника: БНР

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top