• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Искат спиране на държавните помощи за отопление

Искат спиране на държавните помощи за отопление

77 прегледа

Водят се разговори за спиране на държавните помощи за дърва и въглища за социално слабите граждани.

Това заяви на парламентарната трибуна днесБорислав Сандов, заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Обсъждането на въпроса произлиза от проблемите с качеството на въздуха, за които България бе осъдена още през 2017 г.

Министърът посочи, че примери от Европа показват как местни власти може да предприемат и по-сериозни мерки, за да се ограничи замърсяването на въздуха. Според него, проблемът с качеството на въздуха не идва от законодателството, а от прилагането му.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, през 2021 г. най-много са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) – 225 389. Общо 288 350 семейства са получили целева помощ и еднократна финансова подкрепа за отопление през тази зима, союат още данните.

Ако Народното събрание одобри проекта за бюджета за тази година, който се очаква да влезе следващата седмица, ще има допълнително 30 млн.лв. за мерките с опазване чистотата на въздуха.

Освен това през следващия програмен период 2021-2027, ако получи нотификация от ЕК, България ще получи 750 млн.лв. за подобряване качеството на въздуха.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top