• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Какво се случва с руската рубла на фона на войната?

Какво се случва с руската рубла на фона на войната?

59 прегледа

Руснаците намират спасение в криптовалутите заради сриващата се рубла

Цените на криптовалутите се покачват, след като руската рубла падна до рекордно ниско ниво, след като Москва беше ударена с тежки финансови и икономически санкции.

В понеделник рублата се понижи до най-ниското си ниво в историята от около 105 рубли за долар, като днес те не се промениха значително, предаде bTV.

През последните 24 часа биткойнът е отбелязал ръст с 13% до 34 163 долара, съобщава CNN. Други криптовалути също се повишиха. „Етириум“ с 10% днес, за да достигне до 2 878 долара, а „Доджкойн“ се повиши с близо 6%.

Виртуалните валути традиционно се разглеждат като рисков залог, но тъй като традиционните активи изпитват ограничения поради геополитическото напрежение, някои анализатори смятат че те ще получат по-голяма тежест.

През последните дни обемът на търговията между рубла и криптоактивите се е увеличил, съобщава една от най-големите борси за криптовалути в света „Бинанс”.

„Руснаците могат да избегнат финаnсовите санкции по-лесно от всякога. Изглежда, че инвеститорите се опитват да се ,измъкнат от рублата поради нейния драстичен спад след всички санкции“, съобщават анализатори, цитирани от CNN.

Според тях повече хора преминават към тетър, а не към биткойн. Докато биткойнът е най-скъпата криптовалута в света, тетър е известен като “стабилен”. Това е така, защото той е обвързан с щатския долар, а при сегашните пазарни условия се цели по-скоро на средства, а не инвестиране, споделят още анализатори.

Санкциите на САЩ и ЕС разчитат в голяма степен на банките за прилагане на правилата. Ако санкциониран бизнес или физическо лице иска да извърши транзакция, деноминирана в традиционни валути, като долари или евро, отговорността на банката е да маркира и блокира тези транзакции. Но кртиптовалутите работят извън сферата на стандартното глобално банкиране, като транзакциите се записват в блокчейн.

Какво се случва с рублата?

Сериозният спад за рублата дойде в понеделник, когато редица държави замразиха активите си в руската централна банка с цел да затруднят Русия да смекчи ефекта от санкциите върху някои от най-големите й кредитори и други компании.

Стъпките имат за цел да попречат на Русия да получи достъп до “фонд за черни дни”, на който според официални лица Москва е очаквала да разчита по време на инвазията в Украйна. Вместо да използва резервите за покриване на падащата рубла, Русия вече няма да има достъп до много от средствата, които държи в щатски долари.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top