• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Какво съветва японски лекар, доживял до 106 години

Какво съветва японски лекар, доживял до 106 години

91 прегледа

Д-р Шигеаки Хинохара е блестящо потвърждение на своите правила за здраве и дълголетие. Той изглеждал много по-млад от своите 100 години, а теглото му от 60 кг е непроменено откакто е бил на 30. Смята, че дължи дълголетието си преди всичко на храната и на факта, че е непрекъснато зает с любимата си работа.

Той е бил най-възрастният практикуващ лекар в Япония, а и в света. Бил председател на съвета на настоятелите в болница Сейнт Люк в Токио, изнасял е лекции за правилно хранене в цялата страна и е бил непрекъснато зает.

Д-р Хинохара се ражда през далечната 1911 година и умира през 2017 година – на 106-годишна възраст. През целия си живот той винаги е бил готов да опитва нови неща. Д-р Хинохара е издал около 150 книги след 75-ия си рожден ден, една от които – „Living Long, Living Good“ – е продадена в 1,2 млн копия.

Насърчавал е хората да живеят дълъг и щастлив живот, като самият той е бил най-добрият пример за подражание. Ето и някои от неговите безценни съвети за дълъг и щастлие живот:

„Храната е най-важна“ – трябва да се храним точно толкова колкото ни е нужно, за да оцелеем. Трябва да ядем „жива храна“ или иначе казано необработена и лека храна като зеленчуци, ядки и семена.

„Бъдете заети и гледайте напред“ – мозъкът ни винаги трябва да функционира. Както всеки един мускул, мозъкът също трябва да се тренира, иначе закърнява.

„Енергията идва от това да се чувстваме добре“ – всички помним, че като деца сме имали толкова забавления, че често сме забравяли за съня и храната. Възрастните трябва да живеят така – не е необходимо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане.

„Ако искате да сте здрави, ползвайте стълбите“ – в забързаното ежедневие, все си мислим, че нямаме време или енергия, истината е че да отделяте 3 минути повече, за да качите стълбите, вместо да използвате асансьора, няма да ви изяде значително от времето, нито ще ви остави без енергия, напротив бихте станали много по-енергични и здрави.

Болката е мистериозно нещо“ –  най-добрият начин да забравиш за нея е да се забавляваш.

„Не се тревожете прекалено за материалните неща“ – не забравяйте, че когато дойде смъртта, няма да вземете нищо със себе си.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top