• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Камино де Сантяго или пътят към себе си

Камино де Сантяго или пътят към себе си

91 прегледа

Повечето от вас най-вероятно са чували доста за пилигримския преход Ел Камино де Сантяго – древна поклонническа мрежа от пътища, които водят до една и съща точка – градчето Сантяго де Компостела в Испания. Към днешна дата интересът на туристи от цял свят към Ел Камино, още популярен като Пътят на Свети Джейм, нараства все повече, главно заради възможността да се откъснат от модерните устройства и да поставят на предела собствените си сили.

Съществуват всевъзможни истории и митове, свързани с възникването на Пътят или Ел Камино.
Според официалната история, през 9 век, тялото на Свети Яков (‚Джейм‘ на английски), един от 12-те Апостола на Иисус, е открито от испански овчар на име Пелайо в нивите на Галисия по време на царуването на цар Алфонсо II (по тази причина Пътят носи името на Апостола). Информиран за това важно откритие, крал Алфонсо II заръчал да се построи по-голям храм (днешната Катедрала Сантяго де Компостела) на мястото на малък, вече издигнат на свято място параклис, с цел привличане на поклонници от цял свят, съревновавайки се с другите ключови религиозни центрове – Ерусалим и Рим. Мощите на Свети Джеймс са положени именно в Катедралата Сантяго де Компостела – крайна точка и сборен пункт на всички лъчове от Ел Камино.

Съществува и друга любопитна история, според която е имало поклонници по този маршрут още през 7-8 век, като път, който следва Млечния път чак до Финистерра (Finisterre). По онова време се е считало, че Финистерра е краят на света и вълшебно място, където живите могат да се доближат до смъртта, до „другия свят“.

В световен мащаб, поклонническият маршрут набира сериозна популярност през 10-ти, 11-ти и 12-ти век и след това бавно потъва в забвение. До 20-ти век почти никой не е минавал по маршрутите.
След това, в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, маршрутът отново привлича вниманието първо на туристите от Запада, а след това и на целия свят. Разликата е, че днес Ел Камино се свързва основно с пешеходен туризъм, а не с първоначалната си религиозна идея.

Що се отнася до избора изходна точка, то определено ще ви е необходимо известно време и солидно проучване да изберете най-подходящата за вас, тъй като възможностите са много. Но едно е сигурни, по който и път да поемете това ще е един истински урок за силата на съзнанието, за контрола на физическата болка и прекрасна възможност да се порадвате на слънчевото време в Испания и Португалия.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top