• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Ключов етап от мисията на марсохода „Пърсивиърънс“

Ключов етап от мисията на марсохода „Пърсивиърънс“

61 прегледа

Той кацна на Марс на 18 февруари миналата година, като главната му цел е свързана със сдобиване с проби, които да бъдат върнати на Земята. Сега марсоходът започва да се изкачва по склона на древната делта в кратера, където кацна.

Марсоходът “Пърсивиърънс” на НАСА започва да се изкачва по склона на древната делта в кратера, където кацна, за да събере проби, които да бъдат върнати на Земята, предаде DarikNews, позовавайки се на Би Би Си.

Той ще спира по пътя, за да изследва скалите, които изглеждат най-интересни в търсене на доказателства за живот на Марс в миналото. На връщане роботът ще вземе проби от някои от тях и ще ги остави в основата на делтата, за да бъдат взети от бъдеща мисия.

Целта е пробите да бъдат върнати на Земята през 30-те години и да бъдат изследвани.

Марсоходът кацна зрелищно в средата на 45-километровия кратер Джезеро (Йезеро) на Марс на 18 февруари миналата година. Оттогава той тества своите инструменти, събира обща информация за заобикалящата го среда, а експерименталният минихеликоптер “Инджинюъти” доказа способностите си да лети.

Главната цел на “Пърсивиърънс” е да достигне възвишението от седименти в западната част на Джезеро. Отдавна се предполага, че това е делта, въз основа на сателитни снимки. Първоначалните наблюдения на “Пърсивиъранс” потвърдиха това.

“Реките, които се вливат в делтата, очевидно носят хранителни вещества, които са полезни за живота, а след това фините зърнести седименти, които се отлагат в делтата, допринасят за запазването им”, обяснява професор Санджив Гупта от Имперския колеж в Лондон, който е в екипа на мисията. “Също така, ако има живот по-нагоре по течението, той може да се пренесе по реката и да се концентрира в делтата.”

“Пърсивиъранс” ще се движи, търсейки най-интересната скала в делтата. Има някои слоести, финозърнести скали.

“Ще научим за химическия състав на това древно езеро, дали водите му са били киселинни или неутрални, дали е било обитаема среда и какъв живот е могло да поддържа.”, казва професор Брайъни Хорган от университета “Пърдю”, Индиана.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top