• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Кметът на „Овча купел“ с надежди за парк „Кукуряк“

Кметът на „Овча купел“ с надежди за парк „Кукуряк“

621 прегледа

Изграждането на парк „Кукуряк“ в район „Овча купел“ е заложено, съобщава радио София. С реализирането му жителите на района най-накрая ще имат голямо публично пространство. Освен това се планира да бъдат прокарани и велосипедни връзки с ж.к.„Овча купел“ 1. – парк „Кукуряк“.

Новият столичен парк ще е между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“, по поречието на Горнобанска река. Районният кмет Ангел Стефанов сподели пред радио София, че очакванията за парка са големи. „Надяваме се той да се превърне в естествен притегателен център за района, защото един от големите проблеми в „Овча купел“ е, че нямаме ясно обособен център и търговски площи, изобщо средищни места, където хората да могат да се срещат и да водят социален живот“, каза той.

В момента на предвидените за парк 100 дка площ има ливада и изоставени съоръжения от неизползвания изследователски център на БАН. Северната част от парка ще е прилежаща на третата линия на метрото, а единият от изходите на метростанция „Ж.К. Овча купел“ ще бъде на територията на парка. Подробният устройствен план на бъдещия парк е публикуван на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“.

Проектът е изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД. Предвижда се изграждането на детски площадки, спортни площадки за деца и възрастни, площадки за тренировки и разходки на домашни любимци. Съгласно плана, ще бъдат запазени и съществуващите на място пътеки, естествено възникнали през годините.  Местните жители обаче са против изграждането на зона за жилищно застрояване на общинските земи от метростанция „Овча купел“ по течението на р. Суходолска до бул. „Ейбрахам Линкълн“.

Планът на общината е с тези терени да бъдат обезщетени собствениците на частни терени в различни квартали на столицата. Местната общност обаче настоява бъдещият парк „Кукуряк“ да включва и тази територия, като по този начин паркът би бил с двойно по-голяма площ (200 дка).

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top