• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Кое ново откритие ще разкрие подробности как са се формирали галактиките

Кое ново откритие ще разкрие подробности как са се формирали галактиките

67 прегледа

Астрономи откриха масивна нишка от атомен водород в Млечния път. Това откритие ще подобри разбирането за формирането на галактиките и звездите.

Преди около 13,8 милиарда години Вселената се ражда в резултат на мощна експлозия. 370 000 години по-късно в нея се образува водород – градивният елемент на звездите, който в техните дълбини заедно с хелий образува тежки елементи, пише Юнивърс тудей.

Водородът и досега остава най-разпространеният елемент във Вселената. Отделните облаци от водороден газ в междузвездната среда обаче са трудни за откриване. Това на свой ред затруднява изучаването на ранните фази на звездообразуване, което може да даде насоки за еволюцията на галактиките и целия Космос.

Международен екип, ръководен от учени от Института по астрономия “Макс Планк”, съобщава за откриването на масивна нишка от атомен водород в Млечния път, която ще подобри разбирането за формирането на звездите и галактиките, пише БТА. Наречена Маги, тя се намира на около 55 000 светлинни години и е една от най-дългите структури, наблюдавани някога в нашата галактика.

Най-големите известни облаци от молекулярен газ обикновено са с дължина около 800 светлинни години. За сравнение – дължината на Маги е 3900 светлинни години, а широчината на структурата е 130 светлинни години.

Процесът на превръщане на атомния водород в молекулярен все още не е напълно изяснен, което прави това откритие особено ценно.

Изследователите са стигнали до заключението, че Маги е интегрална структура с приблизително еднаква скорост на газа в различните области. Те също така са забелязали, че газът е концентриран в различни точки по продължение на нишката в големи облаци. Именно в тези среди атомният газ постепенно ще кондензира в молекулярна форма, смятат учените.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top