• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Масовата истерия заради цените премина границите на нормалното

Масовата истерия заради цените премина границите на нормалното

210 прегледа

Масовата истерия по изкупуване на олио прехвърля границите на нормалното и се превърна в още по-голям проблем за българското общество. След като цената на някои места вече надвишава 5 лв. поведението на хората, подобно на ситуацията с тоалетната хартия отпреди 2 години или пък наскоро разиграната ситуация с опашки по бензиностанциите, вече прехвърли границите на нормалното.

В Бургас мъж почина докато чака на опашка за олио. Възрастна жена бе посинена за евтино олио от 2.99лв. Заснет е и видеоматериал. Опашките за олио превзеха паркингите на големите хипермаркети.

„Войната не е в Украйна, а у нас“, написа Николай Цветков, автор на видеото на жената с посинените ръце.

Да,инфлация има. Да, факт е, че цените се вдигат и най-вероятно ще продължат. Но факт е и друго.

Един от законите на икономиката е, че търсенето определя цената. Прекмерното купуване на продукти в момента може допълнително да завиши цената и никой не се замисля, че нейното сваляне след това ще бъде много трудно.

Освен това олиото не е единственият продукт, който може да се използва като мазнина, а в крайна сметка не е и толкова здравословен.

Ако направим сравнение на цените, в момента олиото стигна диапазона на един от евтините варианти на зехтина, който е доста по-здравословен продукт. Краве маслото също варира в тези граници, като за много хора то е предпочитан продукт. В крайна сметка в едно обикновено домакинство мазнината може да намери заместител и не е жизненоважна.

Никой не се замисля, че освен световната ситуация, икономиката се определя от потреблението и всъщност често в опитите си да се спасим, сами забиваме поредния пирон.

В 21 век битката в хранителните магазини сякаш е доста по-ожесточена от войната в Украйна. Опитваме се да помагаме на бежанците, даряваме каквото можем, създаваме убежища и работни места, а сами се закопаваме.

Хора стоят с часове на опашки без грижа за здравето си, за да закупят един не толкова здравословен и вече не толкова евтин продукт. Зареждаме бидони с гориво, кътаме тоалетна хартия. Зареждаме долапите с каквото можем.

Държавата заприличва на искривена скица от соца, само че тогава май поне е имало някакъв ред и адекватно разпределяне на количествата.

Вече трета година подред наблюдаваме неадекватното поведение на масата, заради нарушения житейски баланс и бомбардирането на съзнанието с противоречива, застрашителна, ограничена от реални факти информация, която превърна обществото в маса, която не може реално да осмисли случващото се и да реагира адекватно.

Маски, ваксини, дезинфекция, липса на продукти, повишаване на цени, ограничения, а сега и стресори като Трета световна война и инфлация.

Да, ситуацията е сериозна, но преди да се предприемат такива необмислени и дори животозастрашаващи действия, е нужно да се запитаме „Има ли смисъл?“

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top