• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Може ли изключването на уредите да намали сметката ви за ток?

Може ли изключването на уредите да намали сметката ви за ток?

69 прегледа

Британците са изправени пред средно увеличение от 700 британски лири на сметките си за газ и електричество след покачването на горната граница на цените на енергията този месец и ще трябва да се борят с ново увеличение от 50 процента, което се очаква през октомври.

Тъй като канцлерът Риши Сунак отхвърли идеята правителството да предоставя допълнителна помощ на страдащите семейства като „глупаво“, домакинствата търсят нови начини за пестене на енергия и следователно пари .

Според онлайн проучване сред 1500 души, проведено от One Poll for British Gas, близо половината (46 процента) от респондентите казват, че са по-заинтересовани от всякога да спестят от сметките си за енергия .
Половината (50 на сто) казаха, че вече наблюдават увеличение на сметките си за енергия и почти всеки трети (28 на сто) каза, че вече са стресирани да плащат сметките си за енергия тази година.

Ново изследване на най-голямата енергийна компания в Обединеното кралство предполага, че домакинствата биха могли да спестят средно £147 на година само чрез изключване на така наречените „вампирски устройства“, което се отнася до уреди, които използват енергия, дори ако са в режим на готовност.
British Gas каза пред BBC , че цифрите се основават на изследвания, проведени в областта на електрониката през 2019 г., но са актуализирани, за да отразяват по-точно скорошните увеличения на цените.

Но може ли да спестите пари от сметките си за енергия наистина да бъде толкова просто, колкото да изключите или изключите устройствата си?

Според Energy Saving Trust, изключването на всички устройства, когато не се използват, може да спести на домакинствата приблизително £55 годишно.
Въпреки това организацията добави: „Статистиките или цените, свързани с отделните уреди, зависят от няколко фактора, включително модел, функционалност и индивидуална употреба.

Според EST уреди като перални, съдомиялни, хладилник и фризери представляват най-голям процент от средните сметки за енергия на домакинството. Мокри уреди представляват 16% от общите разходи за енергия, докато студените уреди представляват около 12%.

Потребителската електроника като лаптопи, телевизори и игрови конзоли представлява около седем процента от сметките за енергия на повечето хора. Междувременно осветлението заема около шест процента и готвенето четири процента с помощта на котлони, фурна, чайник и микровълнова печка.

Въпреки че може да не е възможно да се изключат уредите с най-голяма консумация на енергия, домакинствата може да успеят да направят някои спестявания, като се уверят, че техните устройства са изключени от контакта и светлините са напълно изключени, когато не се използват.

Но не всички са убедени. Разследване на Sunday Times миналия октомври разкри, че за да се възползват от спестяване от £35, цитирано от EST по това време – преди цифрата да бъде коригирана наскоро – чрез изключване на контактите, едно домакинство трябва да има 38 телевизора.

Разследването установи, че интелигентен телевизор, който използва два вата, докато е в режим на готовност, би струвал само 3,68 британски лири годишно, за да остане в режим на готовност и би „хабил минимални количества енергия“.

„Законът на ЕС е, че телевизорите и другите устройства, произведени от 2013 г. насам, не могат да използват повече от 0,5 вата в режим на готовност“, посочва анализаторът за енергетика и комунални услуги Уил Лин в публикация в блог .

„За да покаже мащаба на това, телевизорът, който гледаше четири часа на ден и оставаше в режим на готовност през останалото време, ще струва £1,03 на година.

По-ефективен начин за спестяване на пари може да бъде преминаването към по-ефективни уреди, тъй като новото увеличение на цените на енергията ще има по-голямо влияние върху разходите за работа на уреди, които консумират енергия.

Разходите за работа на неефективни хладилници с фризери, сушилни, перални и съдомиялни машини ще се повишат със £138, от £414 на £552.
За сравнение, по-енергийноефективните уреди ще струват само £41 повече за работа.

„Въпреки че много ефективни модели струват повече от неефективните предварително, те биха могли да се изплатят със спестяванията само за няколко години и дори в крайна сметка да струват хиляди по-малко през целия си живот“.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top