• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Мораториум върху цените на битовите услуги наложи Парламентът

Мораториум върху цените на битовите услуги наложи Парламентът

388 прегледа

Депутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се наложи мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите. То беше обявено от народния представител Десислава Атанасова.

Решението беше взето почти единодушно, със 186 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържали се.

Днес КЕВР обсъжда предложението на работна група към Комиксията за нова, по-висока цена на парното и тока от догодина.

Народните представители гласуваха и по точката от дневния ред, а именно създаване на Временна комисия по въпросите с енергийната криза, със 163 гласа „за“. Идеята дойде от парламентарната група „Продължаваме промяната“.

Целта на комисията е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор. От КЕВР искат вдигане на цената на тока средно е между 11.26 % и 12.32% от 1-ви януари. Това обаче ще се превърне в поредния сериозен проблем за гражданите.

„Това предложение на КЕВР е политическо. В първия ден те искат да вдигнат цената тока. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза, заяви Атанас Михнев от ПП.

Това е първата стъпка към възстановяване на държавността, която ни беше открадната, каза Михнев.

„Всички си даваме сметка, че увеличението на тока за битовите потребители е тежък удар върху семействата и домакинствата“, каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в НС, цитирана от БГНЕС.

От „Продължаваме промяната“ предложиха за председател на временната комисия Радослав Рибарски.

ГЕРБ-СДС номинираха Теменужка Петкова за член. ДПС пък предложиха Рамадан Аталай.

БСП предложиха Драгомир Стойнев и Румен Гечев, а ИТН Иво Атанасов и Тихомир Тенев. Предложението на „Демократична България“ беше за Ивайло Мирчев и Владимир Панев.

„Възраждане“ предложиха Николай Дренчев и Искра Михайлова.

В крайна сметка, депутатите единодушно одобриха номинациите.

Снимка: БГНЕС

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top