• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Напитката, която стана достоен заместител на кафето

Напитката, която стана достоен заместител на кафето

60 прегледа

Матча буквално означава чай на прах. Това е тип зелен чай, при който се използват целите листа, за да се получи напитката. Идеален заместител е на кафето. Растението идва от източните култури, където консумацията и приготвянето му са медитативен ритуал, концентриращ тялото и духа.

Матчата е богата на кофеин. Ако в обикновените чайове съдържането е около 30 мг., то в лъжичка матча има 60 мг. Смята се за енергийна напитка от японците, която повдига тонуса, жизнеността и избистря ума. Влияе положително върху метаболизма и го забързва с до 40%. Хората имплементират приема на чай матча два пъти дневно в диетата си, за да стимулират работата на организма и да отделят токсините. Важно е да се внимава, защото както споменахме, тя е богата на кофеин и не се препоръчва употребата й в комбинация с кафе през деня. При страдащите от хипертония също е добре да се консултират с лекар преди да си я закупят. Тя е богата на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняват стрес и преждевременно стареене. Храни с подобни свойства са: обикновеният зелен чай, боровинките, спанакът и тъмният шоколад. Подпомага имунитета и действа антибактериално.

Поради антибактериално си действие се използва в козметиката и денталното здраве. За по-свеж дъх и здрави венци може да си правите жабуркания с напитката или да разтваряте малко количество от праха в купичка и да го намазвате на венците си за десетина минути. В този аспект, матчата е много по-добър заместител на кафето, което окислява емайла, разваля зъбния камък и предизвиква жълтеене.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top