• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
На вечеря у семейство Дали

На вечеря у семейство Дали

84 прегледа

Поглед в готварската книга на Салвадор и Гала

Склонността към ексцентризъм и изобилие на Салвадор Дали са пословични и известни на всички, пишат egoist.bg. Художникът, чийто личен стил е популярен дори повече от произведенията му, държи да бъде уникален във всяко нещо, с което се захване. Вечерите, които той и съпругата му Гала организират, не правят изключение. Нещо повече – те са едно от най-ярките доказателства на тезата.

Вкусът към партитата на ексцентричното семейство остава жив дълго след смъртта на създателите ѝ. За това, разбира се, е виновен Салвадор, който приживе решава, че ще увековечи звездността им в книга, в която освен че описва любимите рецепти на половинката си, ги илюстрира подобаващо.

Книгата Les diners de Gala излиза за пръв път през 1973 година. Съдържа 136 рецепти, разделени в 12 тематични глави, илюстрирани от Салвадор и Гала. Днес тя се преражда в златно издание на Taschen, което запазва изцяло концепцията и илюстрациите на оригинала. Освен това всяка част от Les diners de Gala е придружена с разсъждения на г-н Дали по различни теми като разговорите по време вечеря, например. Допълнителен бонус са и снимките, на които художникът позира до богато отрупани с ястия маси.

Книгата е посветена на музата на живота на Салвадор Дали – неговата половинка Гала. Глава 10 от Les diners de Gala е посветена на храните-афродизиак и закачливо е озаглавена I Eat Gala.

Сексуалната пикантерия настрана, книгата е феноменален сборник с изкусни рецепти на едни от най-великите френски готвачи на миналия век. Ясно е, че не става дума за ежедневни практични рецепти, а за сложни пиршества за сетивата.

Самият Дали казва за книгата:

„Les diners de Gala е изцяло посветена на удоволствието от вкуса… Ако сте един от онези, които постоянно броят калориите в менюто си и които превръщат щастието от храненето във вид наказание, затворете тази книга веднага; тя е прекалено жива, прекалено агресивна и прекалено нагла за вас“.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top