• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Новата детска болница в София ще бъде изградена в „Лозенец“

Новата детска болница в София ще бъде изградена в „Лозенец“

152 прегледа

Новата детска болница в София ще бъде изградена в двора на болница „Лозенец“. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Проектът за изграждане на детска болница бе подготвен от предходното правителство и бе заложен за реализиране в двора на „Александровска“ болница. Сегашният министър обаче е категоричен, че теренът не е достатъчен. Болница „Лозенец“ разполага с над 160 дка терен за застрояване, който се намира в Южния парк, и няма пречки за изграждането на болницата там.

„Изграждането на новата детска болница ще отнеме в най-добрия случай пет години и затова сме обмислили вариант – най-правилно е да реорганизираме „правителствена“ болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в педиатрията, да се преместят в болница „Лозенец“, където условията са несравнимо по-добри“, допълни д-р Кацаров. По думите му, предложението по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения. То е единствено в интерес на децата и ще даде смисъл на съществуването на болница „Лозенец“.

Министър Кацаров съобщи още, че възнамерява да предложи към бъдещата болница да се създаде болнично настоятелство. „От гледна точка на градоустройството няма пречки на този терен да бъде изградена детска болница, каза още министър Кацаров. Ние имаме дружество, което е учредено с капитал от 100 млн. лв. и е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница, така че самата детска болница да стане инвеститор на новия проект“, обясни той. Не са основателни притесненията на работещите в болница „Лозенец“, добави още министър Кацаров. Той увери, че болницата ще остане университетска и многопрофилна и в нея ще продължат да се лекуват и възрастни пациенти.

Снимка: МБАЛ „Лозенец“

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top