• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Новите зони за платено паркиране в София влизат в сила от днес

Новите зони за платено паркиране в София влизат в сила от днес

134 прегледа

От днес (1 декември) влизат в сила новите зони за паркиране в столицата. Решението бе взето от Столичния общински съвет миналата седмица, като освен това промяна има и в работното време. С това платените места в София вече наброяват близо 13 000, а времето, в което ще трябва да заплащаме за паркиране в тези зони е в интервала 8:30-20:00 ч, от понеделник до събота. Цената за паркиране в тези зони се повишава двойно. Максимално допустимото време за паркиране е 2 часа.

За зелената зона работното време е от 08.30 ч. до 19.30 ч. в делничните дни и в събота – от 10.00 ч. до 18.00ч. Максимално допустимото време за паркиране е 4 часа.

Почасовото заплащане на зоните става, както и до момента, чрез талон, чрез СМС, на пракомат или чрез вайбър чатбота на ЦГМ. Цената на час за „синя зона“ е 2 лева на час, а за „зелена зона“ е 1 лев.

Стикретите за „зелена“ зона, която вече е „синя“, които са били издадени преди решението, остават валидни до техния срок на изтичане. Притежателите на такъв тип стикери няма нужда да доплащат, за да продължат да ги използват.

Според решението на Столична община „синя зона“ има следния обхват – бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул.“Сливница“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, ул.“Проф. Милко Бичев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Пенчо Славейков“, бул.“Прага“, бул. „Хр.Ботев“, ул.“Позитано“, ул.“Марко Балабанов“, ул.“Добруджански край“. По граничните улици и булеварди посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране – „синя зона“.

Живущи в новите участъци на зоната за платено локално паркиране могат да получат електронен винетен стикер. Той е за срок от един, дванадесет месеца или двадесет и четири месеца. Стикерът не предоставя права за паркиране извън определената подзона, за която е определен. Правото на винетен стикер се дава само на физически лица, които управляват ППС по силата на право на собственост или на друго правно основание, и имат постоянен адрес.

Повече информация за обхвата на новите зони може да бъде намерена на сайта на Центъра за градска мобилност.

Снимка: Darik News

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top