• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Отбелязваме денят на Кирил и Методий

Отбелязваме денят на Кирил и Методий

75 прегледа

24 май –  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в София традиционно ще бъде отбелязан с шествие и празнична програма пред Народната библиотека, която ще започне в 11 ч.

Традиционното шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

„Каним всички софиянци на 24 май от 11 часа за най-масовото изпяване на химна „Върви, народе възродени“ по случай 130 г. от написването му, както и 50 г. от поставянето на паметника на Кирил и Методий“, заяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на София.

Пред Народната библиотека „сме поканени един млад български поет – Иван Ланджев, да произнесе националното слово като представител на младата българска интелигенция, и след това от 12 часа всички училища ще представят пред Народния театър своите програми“, каза още Боршош.

До утре в митрополитския храм „Св.Неделя“ в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в църквата „Света Неделя“. Мощите бяха донесени от Есфигменската света обител, където се съхраняват, предава БНР.

В чест на светите братя от 9 часа в катедралния храм ще бъде отслужена архиерейска света литургия. В 17 часа е вечерната служба. От 18 часа започва маслосвет за здраве и благоденствие на вярващите пред светите мощи на славянските просветители.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top