• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Отново затягане на мерките в София. Децата минават на ротационно обучение

Отново затягане на мерките в София. Децата минават на ротационно обучение

21 прегледа

Поредно затягане на мерките в столицата заради повишените случаи на заразени с Ковид. Заведенията могат да работят, но с вечерен час до 22:00 ч., както и с ограничен капацитет на работната площ, персонала и клиентите до 50 %. Заповедта важи за заведенията за развлечение и хранене, кината и театрите.  Остава изискването за посещение на подобен тип помещения само при наличието на зелен сертификат.

Заповедта влиза в сила 0т 00:00 ч. на 27 януари.

Председателят на българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов сподели, че въпреки убежденията на управляващите, че ограниченията няма да повлияят на бизнеса, много нощни заведения със сигурност вече ще фалират.

Държавата няма да подпомага бизнесите в периода на ограниченията, а компенсациите за тока ще дойдат едва в средата на февруари. От сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, подкрепени от своите членове на национално и регионално ниво, заявявиха категорично и безпрекословно, че няма да спазват повече ограничения от наложените към момента.

По данни на Единния информационен портал за момента най-висок продължава да бъде процентът на заразените деца –  87.5% и през последните седмици изпреварва дори този на заболелите над 60 г.

Смята се, че причината за повишения брой е присъственото обучение, поради занижения контрол в училищата, неспазване на противоепидемичните мерки, непроветряване на помещенията и т.н. Поради това заключение Областния оперативен щаб реши следнотот:

  • Присъствено обучение остава за класовете от 1-ви до 4-ти
  • 5-ти, 6-ти, 7-ми, 9-ти и 11-и клас преминават в онлайн обучение
  • 7-ми, 10-ти и 12-ти клас остават в присъствено обучение до 31-ви януари.

От 31-ви януари до 4-ти февруари ще бъде междусрочната ваканция.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top