• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Правителството обяви новите антикризисни мерки

Правителството обяви новите антикризисни мерки

94 прегледа

Компенсациите за месец май на високи цени на електроенергия – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв., без таван. Така през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни. Над 30 000 синдикалисти скочиха срещу правителството и застанаха рамо до рамо с работодателите, като обявиха стачна готовност. Утре ще решават и проблема на превозвачите.

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%”, обяви премиерът Кирил Петков.

Договорихме се, че цените от април за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата. Обсъдихме успехите на българското правителство с договарянето на природен газ дългосрочно. Фактът че азерския газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка, не е било защото няма капацитет този газ да бъде вкаран, отбеляза Петков.

Разбрахме се, че заедно с бизнеса ще работим заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации. Да имаме дългосрочен план, в който всеки един от бизнесите да могат да прогнозират какви ще им бъдат разходите за енергия, допълни още премиерът.

„Обсъдихме успехите на правителството за договарянето на газ. Азерският ще потече от в пълните си количества от 1 юли. Доказа, че реално отказът от тези количества е бил липса на желание за преговори или нещо друго”, заяви още Петков.

„Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. С мерките, които правителството обеща, с изричната уговорка, че ще имаме твърда договорка, можем да успокоим предприемачите и работещите хора”, заяви Добри Митев от БСК.

Министърът на енергетиката Александър Николов също обясни, че всичко над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. Относно цената на газа – компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Министър-председателят, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. Това съобщи Правителствената информационна служба.

На срещата бяха обсъдени схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения – автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top