• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Премиерът и Фандъкова с обединение усилия за подобряване на живота в столицата

Премиерът и Фандъкова с обединение усилия за подобряване на живота в столицата

139 прегледа
“ Обединени усилия за строителството на двата нови участъка от третата линия на метрото, затова разговаряхме днес с министър-председателя Кирил Петков.“ Това сподели в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова днес след срещата.
Дамата разговаряха за кризата и как това ще се отрази на живота в столицата.
Общината ще осигури 409 млн. лв. за продължаване на третата линия на метрото. Първото плащане от 13 млн. лв. ще се извърши през този месец, за да може строителството на участъка през район „Подуяне“ да започне през пролетта.

Двамата обсъдиха и възможностите държавата да подпомогне строителството на детски градини в София. 16 са новите сгради, които в момента са в строителство, а за още 18 има проекти, готови за стартиране през т.г. . Обсъдени са и възможностите за засилване на контрола върху тези процедурите за обществените поръчки за строене на детски градини от страна на общината.

Столична община ще се включи в централизирания държавен търг за доставка на електрическа енергия на общински структури. Премиерът изрази волята си тази процедура да бъде задействана възможно най-скоро. Така София ще е първата община, която заедно с държавата ще премине на дългосрочни договори, с които да се осигурят по-ниски цени за публични нужди.

По време на срещата бяха обсъдени различни възможности за крайно оползотворяване на RDF-горивото, което произвежда инсталацията за преработка на отпадъци. Общата ни цел е да намерим работещо решение за производство на енергия от RDF, което да даде дългосрочни гаранции за оползотворяване на битовите отпадъци на София, сподели Фандъкова.

За идеите за използване на геотермална енергия за отопление кметът Фандъкова представи 8 конкретни проекта, разработени до момента от общината за отопление основно на детски градини и училища. По тази тема ще бъдат проведени и допълнителни срещи, съвместно с екипа, който прави разработките.

Снимка: Фейсбук
ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top