• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Промяна в Кодекса на труда: Бащите ще имат право на два месеца платен отпуск

Промяна в Кодекса на труда: Бащите ще имат право на два месеца платен отпуск

143 прегледа

Бащите ще имат право на платен отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, публикувани за обсъждане на сайта на социалното министерство

По сега действащото законодателство всеки от родителите има право на 6-месечен неплатен отпуска, като пет от тях може да прехвърля от единия на другия родител.

„Преди няколко дни бяха оповестени промените в кодекса на труда, които предвиждат да се въведе нов вид отпуска за бащинство от два месеца, за всеки баща, които има дете до 8 години. Промяната идва от една европейска директива за равновесието между професионалния и личния живот и тя трябва да бъде въведена в българското законодателство. Измененията ще станат факт вероятно от 1 август тази година”, обясни националният секретар на КНСБ Величка Микова.

С предложените изменения не отпадат шестте месеца неплатен отпуск, запазват се и за двамата родители, съобщиха от Нова.

„С новия вид отпуск обаче се дават два платени месеца само на бащи или осиновители, те могат да се ползват самостоятелно”, добави тя.

Родителите са позитивно настроени към промените в Кодекса на труда.

„Одобрявам предложението, смятам, че един баща трябва активно да участва в отглеждането на детето, какъв по-добър начин от това да си вземеш платен отпуск и да се включиш, когато майката няма възможност”, казва Даниел Дюлгеров.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top