• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Проучване за ваксините с изненадващи резултати: Как влияе четвъртата игла на Омикрон?

Проучване за ваксините с изненадващи резултати: Как влияе четвъртата игла на Омикрон?

75 прегледа

Четвъртата доза не повлиява особено нивата на антитела срещу варианта Омикрон. Това показва изследване на израелски учени, съобщи ДПА.

След четвъртата доза антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция. Случаите на зараза пак са били чести, пише БТА.

Разболелите се медици са имали предимно леки симптоми, но вирусният товар при повечето е бил висок и те са били потенциално заразни.

Данните показват, че четвъртата доза не повишава имунитета, а само го връща към най-високите нива.

В заключение авторите казват, че “ниската ефикасност за предотвратяване на заразяване с лек или асимтоматичен Омикрон и потенциалът на заразилите се да предават инфекцията показват, че е необходимо спешно разработване на ваксини от следващо поколение.”

“Тези данни от Израел са по-скоро срещу четвърта доза за всички”, написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в Twitter.

“За по-възрастните и уязвими хора обаче четвъртата доза ще е по-скоро полезна заради предполагаемия ефект срещу тежки симптоми и смърт”, изтъкват авторите, цитирани от БТА.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top