• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Проучване установи коя е максималната възраст, до която можем да доживеем

Проучване установи коя е максималната възраст, до която можем да доживеем

61 прегледа

Естествената граница на човешкия живот е не повече от 125 години, установи ново проучване. Въпреки, че хората живеят все по-дълго с всяка изминала година – крайната точка остава същата, пише „Дейли Мейл“.

Никой човек не е живял по-дълго от 122 години – възрастта достигната от французойката Жан Калман през 1997 г.

Изследователите смятат, че това е така, защото има възрастова граница, отвъд която хората просто не могат да преминат по естествен път.

Учените от колежа по медицина „Алберт Айнщайн“ в Бронкс, Ню Йорк проучили дали увеличаването на продължителността на живота при хората, означава че максималната такава е 122 години.

Най-“убедителният аргумент“, че максималната човешка възраст не е фиксирана  продължаващото нарастване на продължителността на живота в повечето страни през последния век, съобщават учените.

Но голяма част от увеличаването на продължителността на живота се дължи на огромното намаляване на смъртните случаи по време на раждане и в ранна детска възраст, пише vesti.bg.

Ако нямаше лимит на възможната продължителност на живота на човек удължаването на продължителността на живота щеше да е с по-бързи темпове и щяхме да виждаме около нас много по-възрастни хора.

За да тестват теорията си учените са проучили международната база данни за дълголетието, в която се записва възрастта, на която умират хората в 41 страни по света в периода между 1968 и 2006 г.

Така изследователите открили, че хората живеят по-дълго, но крайната точка остава непроменена.

Възрастта на най-стария човек в света не се е изменила от 1990 г. насам.

„За разлика от предишните предположения, че човешкото дълголетие може да бъде удължавано все повече и повече, нашите данни категорично показват, че продължителността на живота е ограничена“, пишат учените в сп. „Нейчър“.

Те изчисляват, че максималната възраст, до която може да доживее човек е 125 години, но отбелязват, че това би било изключително рядко явление. Те оценяват шанса някой човек да живее повече от Жан Калман като нещо, което може да се случи веднъж на 10 хил. години.

Великобритания, Франция, Япония и САЩ са държавите, в които живеят най-много супер столетници – хора на 110 или повече години.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top