• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Рецепта на дена: Паеля

Рецепта на дена: Паеля

118 прегледа

Паелята е също толкова вкусна, колкото интересна е и нейната история.

За пръв път паелята е приготвена във Валенсия, Испания. Тя се появява към 18 век, в местна закусвалня, която приготвя ястия за работническата класа и по-бедните хора. Те взимали остатъците от кралските пиршества и в голям съд, който се нарича „паелера“, добавяли ориз и подправки и готвели всичко заедно на огън. Рецептата в различните селца е варирала според зеленчуците, с които са разполагали хората. Поради скромните си доходи местните жители са слагали месо само в редки случаи.
Цялата идея на ястието е била да се нахранят бедните и да има за всички. В последствие паелята се превърнала в традиционно ястия за Испания. А днес тя се консумира в цялата страна, като обикновено испанските семейства я сервират в неделя на обяд.

А да приготвите ваша паеля у дома е изключително лесно. Не е нужно да използвате паелера, ще се получи и с обикновен по-голям тиган. Трябват ви зеленчуци ( лук, пипер, чесън и домат), месо или риба (зависи кое предпочитате повече) , ориз и подправки, като шафранът е задължителен, тъй като той допринася за слънчево жълтия цвят на паелята.

Първо запържете лука и чесъна в малко зехтин, след което добавете месото или рибата. Запържете хубаво, докато придобие цвят. След това добавете чушките и измитият ориз. Оставете на огъня, докато оризът стане прозрачен, след което добавете нарязаните на ситно домати и вода (може и бульон) и подправете с черен пипер, сол, шафран и подправки на вкус.

Паелята е готова, когато водата се е изпарила и оризът е омекнал. Ще познаете вкусната паеля по жълтия цвят и невероятния аромат. Поднесете я топла с нарязан магданоз и резенче лимон. Aprovecha!

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top